Fysiotherapie op haptonomische basis
Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid, pijnklachten of moeite met in slaap komen na een spannende of drukke dag. Als de klachten langer aanhouden of toenemen, gaan we er soms mee naar de dokter. Dit leidt echter lang niet altijd tot een duidelijke oorzaak of medische verklaring.
Vaak is er bij dit soort klachten een oorzaak te vinden in hoe we omgaan met spanningen en stress. De balans tussen voelen, denken en handelen heeft direct invloed op ons lichaam. Door verschillende mogelijke factoren in ons leven, zoals een hoge werkdruk, emotionele gebeurtenissen, ziekte, conflicten of relationele problemen kan de balans verstoord raken met als gevolg verschillende klachten.
De klachten kunnen zich uiten in o.a.
Vermoeidheid/ lusteloosheid, niet kunnen ontspannen/angstig of onzeker zijn. Onverklaarbare, onbegrepen pijnklachten (o.a. van rug, nek, hoofd, spieren of gewrichten). Benauwdheidsklachten/hyperventilatie, slapeloosheid en/of veel “malen”, “niet lekker in je vel zitten”. Mogelijk kan bij dergelijke klachten Remco Tijdgat (haptotherapeut) samen met u aan een oplossing werken. Tijdens de behandelingen past Remco principes van Mindfulness toe. Wat is dat eigenlijk?
Mindfulness
Lichamelijke klachten, omdat het van binnen niet goed met je gaat. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is veel gewoner dan je denkt. Na een dag vol spanningen kun je hoofdpijn hebben, of wat dacht je van de uitspraak ‘ik krijg al buikpijn als ik er aan denk’.
Vaak zijn het dit soort klachten: hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misschien wel een drukkende pijn op de borst. En als het aanhoudende klachten zijn, dan ben je er waarschijnlijk al mee naar de huisarts gegaan. Dat is heel logisch, want die klachten kunnen goed een lichamelijke oorzaak hebben en dan kan de huisarts je helpen. Soms kan de huisarts echter geen lichamelijke verklaring voor je klachten vinden. Het kan dan dus zo zijn dat je klachten voortkomen uit spanningen of angsten die een rol spelen in je dagelijkse leven.
Leven in het hier en nu; Mindful.
Laten we beginnen met vertellen wat mindlessness is, het tegenovergestelde van mindfulness. Mindlessness is dat je ‘er even niet bent’: je verheugt je op een leuk etentje, stond de hele middag te koken, hebt het mooi opgediend, ging zitten en toen dwaalden je gedachten weg. Nu is je bord leeg zonder dat je er eigenlijk iets van hebt meegemaakt en het goed hebt geproefd. Je was even niet in het hier en nu. Je zat ‘in je hoofd’.
Er zijn veel momenten waarop mensen geneigd zijn zich terug te trekken in hun hoofd. Je gaat presenteren bij een belangrijke klant en maakt je meer zorgen over de afloop en of je pak goed zit dan dat je die presentatie aan het doen bent. Of als je een examen moet maken en je bent tijdens het maken meer met de uitkomst dan met het examen zelf bezig. Ook in kleine dagelijkse dingen kunnen we dat herkennen, bijvoorbeeld wanneer je bij een drukke dag meer bezig bent met wat je allemaal nog moet doen, dan dat je even geniet van de rust van een kop thee. Er zijn talloze andere voorbeelden te verzinnen.
Als we weten wat mindlessness is, dan is mindfulness goed voor te stellen. Mindful zijn betekent dus dat je wél ‘in het hier en nu’ bent. Dat je niet afdwaalt in gepieker, of de situatie meer analyseert dan dat je het echt bewust meemaakt. Mindful zijn kan je helpen het hier en nu te beleven, er van te kunnen genieten en je aandacht te houden bij de dingen (in plaats van het piekeren en oordelen over dingen en de gevolgen ervan).
Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aanleren van mindfulness positieve effecten heeft. Zo is aangetoond dat het zenuwstelsel zich aan kan passen zodat onze hersenen flexibeler worden en beter om kunnen gaan met stressvolle situaties.
Eind 2013 heeft Remco Tijdgat de opleiding afgerond gericht op training tot mindful gedrag bij mensen met stressklachten of onverklaarde pijnklachten. Dit past hij toe in zijn werkzaamheden als haptotherapeut en fysiotherapeut die werkzaam is op haptonomische basis.
Bron van de informatie over Mindfulness
Wilt u een afspraak maken? Laat dan hier uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.